Tandvleesbehandelingen

Tandvlees beschermt en bekleedt het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en kiezen, en bloedt niet bij het poetsen. Bij tandsteen of licht ontstoken (bloedend) tandvlees kan een mondhygiëniste uitkomst bieden. Zij kan uw gebit reinigen en preventieve voorlichting en instructie over uw mondhygiëne geven. Bij te veel ruimte tussen tand of kies en tandvlees (pockets), is een behandeling bij de mondhygiëniste en/of parodontoloog noodzakelijk om te voorkomen dat tanden en/of kiezen verloren gaan.



DOWNLOAD DE FOLDER TANDVLEESBEHANDELINGEN >


Download de Mondmedicentrum folder tandvleesbehandelingen



HOE WORDT BEPAALD HOE ERNSTIG DE SITUATIE IS?

Tandartsen en mondhygiënisten gebruiken een systeem om de conditie van het tandvlees in kaart te brengen: de Dutch Periodontal Screening Index (DPSI). 


Score 0   Het tandvlees is gezond. Geen behandeling nodig.
     
Score 1   Het tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloedt. De behandeling bestaat uit instructie mondhygiëne.
     
Score 2    Er is tandsteen aanwezig. De behandeling bestaat uit het verwijderen hiervan. 
     
Score 3-    Er zijn pockets van 4 tot 5 mm diep, zonder teruggetrokken tandvlees met lichte aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiëniste. 
     
Score 3+    Er zijn pockets van 4 tot 5 mm diep, met teruggetrokken tandvlees met aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiëniste. Eventueel is een vervolgafspraak bij de parodontoloog noodzakelijk teneinde te bepalen of lokale chirurgie nodig is. 
     
Score 4   

Er zijn pockets van 6 mm diep of meer en er is sprake van ernstige aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiëniste. Eventueel is een vervolgafspraak bij de parodontoloog noodzakelijk teneinde te bepalen of lokale of uitgebreide chirurgie nodig is.






WAT HOUDT DE TANDVLEESBEHANDELING (VANAF SCORE 3-) BIJ EEN MONDHYGIËNISTE IN?

De mondhygiëniste onderzoekt de conditie van het tandvlees met een pocketsonde. Deze sonde wordt tussen de tand en het tandvlees (de pocket) geschoven. Zo wordt het gehele gebit onderzocht op ontstekingen en tandsteen. Daarna stelt de mondhygiëniste een behandelplan op. Vervolgens komt u (meestal) twee keer terug voor een initiële behandeling. Bij deze behandeling worden de worteloppervlakken per tand of kies grondig gereinigd. 



EN DAARNA?

Zes weken na de laatste initiële behandeling komt u terug om de mondhygiëne te evalueren en zo nodig bij te stellen. Drie maanden daarna komt u terug om te kijken of uw tandvleesconditie is verbeterd. Dan wordt er ook nazorg uitgevoerd en wordt uw gebit opnieuw gereinigd. De mondhygiëniste kan dan inschatten om de hoeveel maanden u het beste langs kunt komen om uw mondhygiëne zo goed mogelijk bij te houden.



IS DE BEHANDELING PIJNLIJK?

Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Meer informatie over verdoving vindt u hier.



HOE LANG DUURT EEN TANDVLEESBEHANDELING?

De duur van een tandvleesbehandeling is erg afhankelijk van uw tandvleesscore. Informeer bij uw mondhygiëniste wat in uw situatie van toepassing is.



WAAR MOET IK NA EEN TANDVLEESBEHANDELING REKENING MEE HOUDEN?

Uw tanden, kiezen en tandvlees kunnen na het onderzoek of reinigen wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen.



WAT ZIJN DE RISICO’S VAN EEN TANDVLEESBEHANDELING?

Er bestaat een klein risico dat de behandeling niet voldoende aanslaat, waardoor uw tandvleesscore niet verbetert en uw tanden en of kiezen niet behouden kunnen blijven. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door het niet opvolgen van mondhygiëne- adviezen, roken, medicatie en/of stress.



WELK RESULTAAT MAG IK VERWACHTEN?

Het verwachte resultaat van de behandeling is dat de algehele conditie van uw tandvlees verbetert en u hierdoor een grotere kans heeft op het behoud van tanden en kiezen.



WAT ZIJN DE KOSTEN VAN TANDVLEESBEHANDELINGEN?

De kosten van tandvleesbehandelingen zijn afhankelijk van uw tandvleesscore, de behandelmethode, de moeilijkheidsgraad van de behandeling en het aantal tanden en kiezen dat behandeld wordt. Wij maken graag een begroting voor u. Meer informatie over kosten vind hier.



WORDT TANDVLEESBEHANDELINGEN VERGOED?

Bij volwassenen zit tandvleesbehandeling niet in het basispakket. Wel kunnen zij hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van de polis en zorgverzekeraar wordt de behandeling dan (meestal deels) vergoed. Vraag ons gerust om advies. Wij kunnen nagaan wat uw zorgbudget is en hoe hoog uw eventuele eigen bijdrage is.



Kwaliteit van MONDMEDICENTRUM

  • We nemen ruim de tijd voor u.
  • We informeren u uitgebreid over de conditie van uw tandvlees.
  • We bieden u betrokken nazorg.
  • We bieden u de mogelijkheid om uw afspraak met de mondhygiëniste te combineren met uw afspraak met de tandarts.


GARANTIE mondmedicentrum

Kwaliteit is bij ons altijd het uitgangspunt. Toch kunnen ook wij niet volledig voorkomen dat er soms iets mis gaat. In dat geval kunt u rekenen op een goede garantieregeling. De uitgangspunten hiervoor vindt u hier.



MEER INFORMATIE over tandvleesbehandelingen

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen (en waarom), dus aarzel niet om uw vragen te stellen.