Eten en drinken

Wat u eet en drinkt (en hoe vaak u dit doet) is van invloed op uw mondgezondheid. Cariës, ontstoken tandvlees en tanderosie zijn problemen die vaak veroorzaakt worden door eten en drinken. DOWNLOAD DE FOLDER ETEN, DRINKEN, MEDICIJNEN, ROKEN >


Folder Mondmedicentrum Eten, Drinken, Medicijnen, RokenWAT IS DE INVLOED VAN ETEN EN DRINKEN OP MIJN GEBIT?

Voeding komt in uw mond in aanraking met de bacteriën die daar leven. Deze zetten suikers en zetmeel uit voeding om in zuur. Dit tast het gebit aan en leidt tot tandbederf. Ongeraffineerde (natuurlijke) suikers zitten in producten zoals fruit en honing. Fabrikanten kunnen ook suikers toevoegen aan eten en drinken. Álle suikers zijn slecht voor uw gebit. Probeer producten met suiker daarom zoveel mogelijk te beperken.


Zure voeding of drank kan overmatige slijtage aan het gebit veroorzaken: erosie. Tanden kunnen daardoor korter, geler en gevoeliger worden. Sommige voedingsmiddelen bevatten van zichzelf zuren (zoals sinaasappel of citroen), aan andere voedingsmiddelen worden zuren toegevoegd. Dit proeft u niet, maar is wel degelijk schadelijk voor uw gebit.
HOEVEEL ZOETMOMENTEN PER DAG IS GEZOND VOOR MIJN GEBIT?

Wij adviseren maximaal 7 zoetmomenten per dag. Voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen namelijk aantasten. Uw gebit herstelt zich na verloop van tijd vanzelf weer, maar eet of drinkt u te vaak op één dag, dan krijgt uw gebit onvoldoende kans om te herstellen.7 zoetmomentenIS ER OOK ETEN OF DRINKEN DAT WEL GOED IS VOOR MIJN GEBIT?

Jazeker! Thee bevat van nature fluoride, dat het glazuur versterkt en tandbederf voorkomt. Ook water is een goede keuze, aangezien u hiermee bacteriën wegspoelt. Kies daarnaast voor tussendoortjes met weinig (geraffineerde) suikers, zoals kaas, rauwe groente of fruit.ZIJN ER NOG MEER TIPS?

Poets uw tanden niet direct na het eten of drinken van zure en/of zoete dranken of voedingsmiddelen; wacht minimaal één uur. Dan pas is uw glazuur voldoende hersteld om gepoetst te worden zonder beschadigd te raken. Stimuleer de aanmaak van speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom met xylitol. Dit is een natuurlijke zoetstof die helpt tandplak voorkomen.Xylitol in kauwgom is goed voor je tandenKwaliteit van MONDMEDICENTRUM:

- We besteden veel aandacht aan preventieve voorlichting.

- We informeren u uitgebreid over de invloed van eten en drinken op uw gebitsgezondheid.MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen (en waarom), dus aarzel niet om uw vragen te stellen.