Mondzorg voor kinderen

Het melkgebit speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit. Daarom is het belangrijk om kinderen vroeg aan te leren hoe ze hun gebit moeten verzorgen. Wij adviseren u om uw kind vanaf 2 jaar (zo vroeg mogelijk) mee te nemen naar de tandarts. We behandelen dan nog niet, maar zo kan uw kind vast spelenderwijs wennen aan het tandartsbezoek.DOWNLOAD DE FOLDER MONDZORG VOOR KINDEREN >


Folder Mondmedicentrum Mondzorg voor kinderenHOE VAAK MOET MIJN KIND OP CONTROLE KOMEN?

Kinderen zijn gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Dit komt doordat het glazuur van de tanden en kiezen van een kind tijdens de doorbraak nog niet volledig is uitgehard. Daarom raden we u aan om tweemaal per jaar te komen.WANNEER BEGIN IK MET POETSEN?

Het is belangrijk om vanaf het begin van het doorbreken van de tandjes iedere dag éénmaal te poetsen met fluoridetandpasta. Vanaf de leeftijd van 2 jaar adviseren we tweemaal daags te poetsen met een hoeveelheid fluoridetandpasta ter grootte van een erwt.HOE MOET IK DE TANDEN VAN MIJN KIND POETSEN?

Zet de tandenborstel recht op de tanden en poets zachtjes heen en weer. Begin bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Doe dit voor de binnenkant, de buitenkant en bovenop. Tips hoe u het poetsen met kinderen leuk maakt, vindt u hier.WELKE TANDPASTA KIES IK VOOR MIJN KIND?

Er zijn verschillende tandpasta’s voor verschillende leeftijden. Het fluorgehalte neemt met de leeftijd toe.IS DE HOEVEELHEID FLUORIDE IN DE TANDPASTA VOLDOENDE?

Het kan zijn dat de tandarts een extra poetsbeurt aanbeveelt, omdat uw kind extra risico loopt om gaatjes te krijgen. Ook kan de tandarts of mondhygiënist kiezen voor een fluoridebehandeling. Uw kind krijgt dan enkele minuten een soort bitje in, met daarin een fluoridegel die een smaakje heeft dat hij/zij zelf kan uitkiezen.WAT IS ‘SEALEN’?

Met sealen kan de tandarts (diepe) groefjes en putjes in tanden en kiezen afdichten of verzegelen. Dit beschermt de tanden en kiezen tegen gaatjes. De behandeling is pijnloos.HOE GAAT HET WISSELEN VAN MELKGEBIT NAAR VOLWASSEN GEBIT?

De blijvende tand of kies lost als het ware de wortels van de melktand of melkkies op. Deze valt dan uit en maakt plaats voor de blijvende tand of kies.. De verzorging van het gebit blijft erg belangrijk. Het glazuur van de pas doorgebroken tanden en kiezen is nog erg poreus en kwetsbaar.HEEFT DUIMEN GEVOLGEN VOOR HET GEBIT?

Duimen kan ervoor zorgen dat tanden scheef gaan staan. Het is van belang dat kinderen ruim voor het wisselen stoppen met duimen.WAT IS EEN TANDENPASPOORT?

Met ons tandenpaspoort leren kinderen hoe ze goed moeten poetsen. Daarnaast kunnen ze stickers sparen, een gebit inkleuren en spelletjes doen.HOE BEREID IK MIJN KIND VOOR OP EEN BEZOEK AAN DE TANDARTS?

Leg uit wat er allemaal te zien is. Vertel dat uw kind misschien even op de stoel mag zitten en dat de tandarts misschien even in zijn of haar mond wil kijken. Prikkel de nieuwsgierigheid. Zeg in ieder geval nooit tegen uw kind dat het ‘niet eng’ is of dat uw kind ‘niet bang’ hoeft te zijn. Wij zorgen er vervolgens voor dat uw kind een zo leuk mogelijke ervaring heeft.WORDT DE CONTROLE VERGOED?

De basisverzekering vergoedt momenteel alle tandheelkundige controles en (bijna alle) verrichtingen bij kinderen van 0 tot 18 jaar, met uitzondering van kronen, bruggen en orthodontie.kwaliteit van MONDMEDICENTRUM:

  • We nemen uitgebreid de tijd voor uw kind, zodat hij/zij kan wennen.
  • We hebben veel aandacht voor preventieve zorg, waardoor we mogelijk vervelende behandelingen kunnen voorkomen.
  • We hebben een tandenpaspoort voor kinderen waarmee zij spelenderwijs leren hun mond gezond te houden.
  • We geven u regelmatig tips voor thuis.


KIDS tandarts NIEUWS  

Mondmedicentrum publiceert regelmatig nieuws dat betrekking heeft op mondzorg voor kinderen. Naast tips voor thuis beloont Mondmedicentrum bijvoorbeeld heel stoere kids met een superheld(in) oorkonde. En binnenkort kunnen kinderen een poetsdiploma behalen bij Mondmedicentrum. Volg ons op facebook of check het volgende Mondmedicentrum kids nieuws. MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen (en waarom), dus aarzel niet om uw vragen te stellen.