Kunstgebitten

  • Partiële prothese (plaat- of frameprothese)

  • Immediaatprothese (tijdelijk kunstgebit)

  • Volledige prothese (kunstgebit)

  • Prothese op implantaten (klikgebit)Een kunstgebit is een uitneembare prothese die uw eigen tanden en kiezen vervangt. Er zijn meerdere soorten kunstgebitten. We bespreken graag met u welk type het beste bij uw situatie past.DOWNLOAD DE FOLDER KUNSTGEBITTEN >


Folder Mondmedicentrum Kunstgebitten 

WAT KAN IK DOEN OM EEN KUNSTGEBIT TE VOORKOMEN?

Persoonlijke mondverzorging en regelmatige controle door de tandarts kunnen ervoor zorgen dat problemen in uw mond eerder aangepakt worden en het verlies van eigen tanden en kiezen in de meeste situaties voorkomen wordt.WANNEER IS EEN KUNSTGEBIT NOODZAKELIJK?

Wanneer u tanden en/of kiezen mist, helpt een (gedeeltelijk) kunstgebit u om weer goed te kunnen kauwen. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering. Verder praat u weer makkelijker met een kunstgebit en geeft het u een beter uiterlijk.WELKE SOORTEN kunstgebitten ZIJN ER?

Een immediaatprothese dient als overbrugging naar een (gewone) volledige prothese of uiteindelijk klikgebit. Als eerste worden eventueel nog aanwezige kiezen verwijderd. Na een herstelperiode van enkele maanden worden de voortanden verwijderd en wordt direct de prothese geplaatst.


Een partieel of volledig kunstgebit (vervangingsprothese) kan een definitieve oplossing zijn wanneer u (gedeeltelijk) geen (gezonde) tanden of kiezen meer heeft en er geen andere mogelijkheden meer zijn. Het kunstgebit kan bovendien uw overige tanden en kiezen beschermen tegen slijtage en verplaatsing.


Een klikgebit (een prothese op implantaten) kan een oplossing zijn als uw kaak zo ver geslonken is dat deze helemaal vlak is en uw kunstgebit moeilijk op zijn plaats blijft zitten. Een klikgebit zit stevig, waardoor eten, lachen en praten veel makkelijker gaat.WIE VOERT DE BEHANDELING UIT?

Bij Mondmedicentrum wordt deze behandeling meestal uitgevoerd door een klinisch prothesetechnicus. Deze maakt en herstelt het kunstgebit, maar behandelt ook aan de stoel. In sommige gevallen wordt de behandeling deels uitgevoerd door de tandarts of implantoloog.UIT WELKE STAPPEN BESTAAT DE BEHANDELING?

Tijdelijke prothese - Als tanden en kiezen getrokken worden, duurt het een aantal maanden voordat de kaak genezen is en zijn definitieve vorm heeft. Daarom krijgt u een tijdelijke immediaatprothese.


Definitief kunstgebit - Eerst worden er gebitsafdrukken gemaakt van de boven- en onderkaak. In overleg met u bepalen we de vorm en kleur van de tanden en kiezen. Daarna past u een in was opgesteld kunstgebit. In deze fase kunnen er nog aanpassingen worden doorgevoerd. Uiteindelijk wordt het definitieve gebit geplaatst.HOE VAAK MOET EEN KUNSTGEBIT GECONTROLEERD WORDEN?

We adviseren u jaarlijks uw prothese en tandvlees te laten controleren. Maak daarnaast altijd een afspraak als de prothese los zit, er voedsel onder blijft zitten, er sprake is van breuk of slijtage, of wanneer uw mondhoeken vaak kapot zijn.HOE MAAK IK HET KUNSTGEBIT SCHOON?

Reinig de prothese elke dag met speciale reinigingsmiddelen (geen tandpasta) en een (prothese)borstel. Spoel de prothese af voordat u hem terug in de mond plaatst. Poets uw kaak en tong met een tandenborstel. Maak uw prothese schoon in een bakje water of boven een wasbak gevuld met water. Als u hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese wordt beschadigd. Bewaar de prothese, als u deze niet draagt, vochtig in het bewaarbakje.WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN KUNSTGEBIT?

De kosten van een kunstgebit zijn afhankelijk van het soort kunstgebit dat gemaakt wordt, het materiaal waarvan het kunstgebit gemaakt wordt, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, de techniekkosten en of er voorbehandelingen nodig zijn. We maken graag een begroting voor u. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de tarieven voor mondzorg. Dit betekent dat alle tandartspraktijken dezelfde tarievenlijst moeten hanteren voor alle tandheelkundige behandelingen (m.u.v. bepaalde cosmetische behandelingen). Voor dezelfde behandeling betaalt u dus hetzelfde, ongeacht waar u de behandeling laat uitvoeren. De manier waarop een behandeling uitgevoerd wordt, kan echter wel behoorlijk verschillen. Download hier de tandartstarieven 2016.WORDT EEN KUNSTGEBIT VERGOED?

De vergoeding van een kunstgebit is afhankelijk van uw verzekering en het soort kunstgebit dat voor u gemaakt moet worden. Vraag uw tandarts gerust om advies. Deze kan nagaan wat uw zorgbudget is en hoe hoog uw eventuele eigen bijdrage is.kwaliteit van MONDMEDICENTRUM:

-  U wordt behandeld door een ervaren klinisch prothesetechnicus.

-  Wanneer dit nodig is, krijgt u extra begeleiding door een ervaren tandarts.

-  We leveren kwalitatief hoogwaardige kunstgebitten die gemaakt zijn in ons eigen laboratorium.

-  We stemmen samen met u de kleur en vorm van de tanden en kiezen af.

-  U kunt rekenen op goede nazorg en snelle reparatieservice.

-  We zijn makkelijk bereikbaar en u kunt bij ons gratis parkeren.GARANTIE mondmedicentrum

Kwaliteit is bij ons altijd het uitgangspunt. Toch kunnen ook wij niet volledig voorkomen dat er soms iets mis gaat. In dat geval kunt u rekenen op een goede garantieregeling. De uitgangspunten hiervoor vindt u hier.MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen (en waarom), dus aarzel niet om uw vragen te stellen. Wilt u meer weten over onze werkwijze?  Bekijk dan de video van ons laboratorium.