Wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels zitten ónder uw tandvlees in de kaak verankerd. In de wortel loopt het wortelkanaal. Herin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als het weefsel (ook wel pulpa genoemd) ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.DOWNLOAD DE FOLDER WORTELKANAALBEHANDELING >


Folder Mondmedicentrum WortelkanaalbehandelingWANNEER IS een wortelkanaalBEHANDELING NODIG?

Het zenuwweefsel in het wortelkanaal kan door tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap op uw gebit ontstoken raken en tot heftige kiespijn leiden. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot verloren gaan en kunnen tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen.WAT HOUDT een wortelkanaalBEHANDELING IN?

De tandarts maakt röntgenfoto’s om te kijken waar de ontsteking zit. Vervolgens maakt hij de tand of kies open. Het aangetaste weefsel wordt verwijderd en de tand of kies wordt van binnen gereinigd met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof. Als de pulpaholte en de wortelkanalen schoon zijn, worden de kanalen gevuld en wordt de tand of kies met een vulling afgesloten.WANNEER WORDT ER GEWERKT MET EEN MICROSCOOP?

We gebruiken meestal een operatiemicroscoop om de handeling nauwkeuriger en dus beter uit te voeren. Nauwe of verkalkte kanalen zijn voor het blote oog namelijk niet goed zichtbaar. Met behulp van de microscoop kan de tandarts deze gebieden goed opsporen en ontdoen van alle bacteriën.IS EEN WORTELKANAALBEHANDELING PIJNLIJK?

Onze zorgverleners zijn uiterst bekwaam in het plaatselijk verdoven. Hierdoor doet de behandeling geen pijn. Klik hier voor meer informatie over verdoving.HOE LANG DUURT EEN WORTELKANAALBEHANDELING?

De duur van de behandeling varieert van een half uur tot twee uur. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal wortelkanalen en de moeilijkheidsgraad van de behandeling.WAAR MOET IK NA EEN WORTELKANAALBEHANDELING REKENING MEE HOUDEN?

Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u last van napijn krijgen. Dit kan enkele dagen aanhouden. U kunt een pijnstiller nemen. Een antibioticum is meestal niet nodig.WAT ZIJN DE RISICO’S VAN EEN WORTELKANAALBEHANDELING?

Er is een klein risico dat de wortelkanaalbehandeling niet tot een beoogd resultaat leidt. De kans op een nieuwe ontsteking is echter erg klein. We kunnen dan de behandeling herhalen. Als de ontsteking ook daarna niet verdwijnt, kan de tandarts of een kaakchirurg in overleg met u besluiten tot een wortelpuntoperatie (apexresectie).WELK RESULTAAT MAG IK van een wortelkanaalbehandeling VERWACHTEN?

Een tand of kies die succesvol is behandeld door middel van een wortelkanaalbehandeling kan meestal nog lange tijd mee. Wel is het vaak noodzakelijk om de tand of kies te voorzien van een kroon om een breuk te voorkomen. Bekijk de folder ‘Kronen en bruggen’ voor meer informatie.WELKE ALTERNATIEVEN ZIJN ER VOOR EEN WORTELKANAALBEHANDELING?

Een alternatief van een wortelkanaalbehandeling is het trekken van de tand of kies.WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN WORTELKANAALBEHANDELING?

De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn afhankelijk van het aantal wortelkanalen dat behandeld wordt, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, de toegankelijkheid van de wortelkanalen, of er gebruik gemaakt wordt van een microscoop en of de behandelde tand of kies wordt afgewerkt met een vulling of een kroon. We maken graag een begroting voor u. Klik hier voor meer informatie over de tarieven welke opgesteld zijn door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa). WORDT EEN WORTELKANAALBEHANDELING VERGOED?

Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering verzekerd voor een wortelkanaal- behandeling. Bij volwassenen zit deze behandeling niet in het basispakket. Wel kunnen zij hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van de polis en zorgverzekeraar wordt de behandeling dan (meestal deels) vergoed. Vraag ons gerust om advies. Wij kunnen nagaan wat uw zorgbudget is en hoe hoog uw eventuele eigen bijdrage is. kwaliteit van MONDMEDICENTRUM

  • We hebben een operatiemicroscoop om problemen nauwkeuriger in kaart te brengen en voorspelbaarder te kunnen werken.
  • Zo nodig doen we een elektronische lengtebepaling voor meer precisie bij de reiniging en het vullen van het wortelkanaal.
  • We informeren u uitgebreid over de behandeling en nemen ruim de tijd voor de behandeling.


GARANTIE mondmedicentrum

Kwaliteit is bij ons altijd het uitgangspunt. Toch kunnen ook wij niet volledig voorkomen dat er soms iets mis gaat. In dat geval kunt u rekenen op een goede garantieregeling. De uitgangspunten hiervoor vindt u hier.MEER INFORMATIE over een wortelkanaalbehandeling

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen (en waarom), dus aarzel niet om uw vragen te stellen.