Kronen | Bruggen

Een kroon of brug herstelt de functie van de (verloren gegane) tand of kies, helpt verdere problemen te voorkomen en heeft ook esthetisch een gunstig effect.DOWNLOAD DE FOLDER KRONEN EN BRUGGEN >


Folder Mondmedicentrum kronen en bruggenWAT IS EEN KROON PRECIES?

Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Wanneer een kroon beschadigd is, kan de tandarts deze vervangen door een kunstkroon: een kapje van metaal en/of porselein dat over een afgeslepen tand of kies geplaatst wordt. Een kroon is bedoeld als duurzame restauratie, wanneer vullen niet meer mogelijk is.EN WAT IS EEN BRUG?

Een brug bestaat uit één of meerdere kunsttanden of kunstkiezen en één of meerdere kronen. Hiermee kan de tandarts één of meerdere ontbrekende tanden of kiezen vervangen. De brug wordt verankerd aan één of meerdere aangrenzende natuurlijke tanden en/of kiezen.WANNEER IS EEN KROON OF BRUG NOODZAKELIJK?

Een kroon is noodzakelijk wanneer het niet mogelijk is om een tand of kies met een vulling te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij vergevorderd tandbederf (cariës), bij een groot breekrisico van een maximaal gevulde tand of kies, of bij een ernstige beschadiging. Ook na een wortelkanaalbehandeling is een kroon vaak noodzakelijk om de tand of kies te behouden in verband met een groter risico op breuk. Een brug kan nodig zijn om beter te kunnen kauwen, voor een beter esthetisch effect of om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan doordat ze te veel ruimte hebben om te groeien.HOE WORDT EEN KROON GEMAAKT EN GEPLAATST?

Eerst slijpt de tandarts een deel van de tand of kies af. Dit gebeurt onder verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw kaak (of het gedeelte met de afgeslepen tand of kies). Daarna maakt een tandtechnicus de kroon op maat. Ondertussen krijgt u een tijdelijke kroon, waarmee u gewoon kunt eten (maar vermijd hard en plakkerig voedsel). Tot slot plaatst de tandarts de definitieve kroon en zet deze goed vast met een speciaal daarvoor bestemd cement.HOE WORDT EEN BRUG GEMAAKT EN GEPLAATST?

Eerst worden de tanden en/of kiezen afgeslepen. Dit gebeurt onder verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van de geslepen tanden of kiezen en de open ruimte. Daarna maakt een tandtechnicus een passende brug.

Ondertussen krijgt u een tijdelijke brug van kunststof, waarmee u gewoon kunt eten (maar vermijd hard en plakkerig voedsel). Tot slot plaatst de tandarts de definitieve brug en zet deze goed vast met een speciaal daarvoor bestemd cement.IS DE BEHANDELING PIJNLIJK?

Onze zorgverleners zijn uiterst bekwaam in het plaatselijk verdoven. Hierdoor doet de behandeling geen pijn. Meer informatie over verdoven vindt u hier.HOE LANG DUURT DE BEHANDELING?

De behandeling verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan de tandarts nodig. De kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in ons tandtechnisch laboratorium.WAAR MOET IK NA DE BEHANDELING REKENING MEE HOUDEN?

Na plaatsing van de kroon of brug kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen. Zorg ervoor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur niet maximaal belast.WAT ZIJN DE RISICO’S VAN DE BEHANDELING?

Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan het maken van een kroon of brug. Het kan hooguit voorkomen dat de kroon of brug niet direct de gewenste vorm of het gewenste esthetische resultaat heeft. In uitzonderlijke gevallen kan een (pijler)element afsterven. Als dit gebeurt, is een zenuwbehandeling achteraf noodzakelijk.HOE LANG GAAT EEN KROON OF BRUG MEE?

Een kroon of brug gaat in principe jaren mee. Poetsen blijft heel belangrijk, want ook een tand of kies die voorzien is van een kroon of brug blijft gevoelig voor tandbederf.ZIJN ER ALTERNATIEVEN VOOR EEN KROON OF BRUG?

Zonder een kroon loopt u het risico dat de tand of kies verloren gaat. Er zijn dus geen alternatieven voor een kroon. In plaats van een brug kunt u de ontbrekende tanden of kiezen vervangen door een implantaat, frameprothese of partiële protheseWAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN KROON OF BRUG?

De kosten van een kroon of brug zijn afhankelijk van het materiaal waarvan de kroon of brug gemaakt wordt, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, de hoogte van de techniekkosten en of er voorbehandelingen noodzakelijk zijn. We maken graag een begroting voor u. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de tarieven voor mondzorg. Dit betekent dat alle tandartspraktijken dezelfde tarievenlijst moeten hanteren voor alle tandheelkundige behandelingen (m.u.v. bepaalde cosmetische behandelingen). Voor dezelfde behandeling betaalt u dus hetzelfde, ongeacht waar u de behandeling laat uitvoeren. De manier waarop een behandeling uitgevoerd wordt, kan echter wel behoorlijk verschillen. WORDT EEN KROON OF BRUG VERGOED?

Bij volwassenen zitten kronen en bruggen niet in het basispakket. Wel kunnen zij hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van de polis en zorgverzekeraar wordt de behandeling dan (meestal deels) vergoed. Vraag ons gerust om advies. Wij kunnen nagaan wat uw zorgbudget is en hoe hoog uw eventuele eigen bijdrage is.kwaliteit van MONDMEDICENTRUM:

  • We nemen uitgebreid de tijd voor u, ook om alles goed uit te leggen.
  • We verbeteren zowel de kauwfunctie als de esthetiek van uw gebit.
  • We werken nauw samen met de tandtechnici van ons laboratorium om de kroon of brug op maat te maken.
  • U bepaalt samen met de tandarts of tandtechnicus de kleur van uw kroon of brug.


GARANTIE mondmedicentrum

Kwaliteit is bij ons altijd het uitgangspunt. Toch kunnen ook wij niet volledig voorkomen dat er soms iets mis gaat. In dat geval kunt u rekenen op een goede garantieregeling. De uitgangspunten hiervoor vindt u hier.MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen (en waarom), dus aarzel niet om uw vragen te stellen.