Periodieke controle

Een periodieke controle is een onderzoek naar de gezondheid van uw gebit door de tandarts en de tandartsassistente. Dit doen we bij voorkeur elk halfjaar, zodat we problemen kunnen voorkomen (preventie) of op tijd kunnen signaleren. Zo nodig verwijderen we tijdens de controle ook tandsteen en polijsten we uw tanden. Soms is het voor een goede controle nodig om röntgenfoto’s te maken.

 


DOWNLOAD DE FOLDER PERIODIEKE CONTROLE >


Folder Mondmedicentrum Periodieke controleHOE VAAK IS EEN PERIODIEKE CONTROLE NODIG?

Als we uw gebit tijdig controleren, is de kans op problemen (of het groter worden daarvan) veel kleiner. Daarom controleren we uw gebit bij voorkeur elk halfjaar.
WAT HOUDT DE CONTROLE bij de tandarts IN?

Tijdens de controle onderzoekt de tandarts uw gebit op problemen aan uw tanden en kiezen, tandvlees, slijmvliezen en kauwstelsel.WAT GEBEURT ER ALS DE TANDARTS PROBLEMEN VASTSTELT?

De tandarts kan besluiten om het verloop van de aandoening in de gaten te houden (monitoren). Is behandeling nodig, dan stelt hij in overleg met u een behandelplan op. Daarbij kan hij u verwijzen naar een mondhygiënist, orthodontist, kaakchirurg of andere tandarts (met specifieke vaardigheden).IS DE PERIODIEKE CONTROLE VERPLICHT?

De controle is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen om alleen bij klachten (of onregelmatig) te komen. Wij raden dit af, omdat problemen daarmee veel meer tijd hebben om ongemerkt groter te worden. Denk bijvoorbeeld aan tandbederf en parodontitis. Deze zijn schadelijk voor uw gebit, kunnen pijn gaan veroorzaken en uiteindelijk zelfs leiden tot het verliezen van tanden of kiezen.MOET IK VOOR DE CONTROLE IETS DOEN?

Als u van tevoren goed poetst, kunnen we uw gebit beter onderzoeken.WAT HOUDT PREVENTIEVE VOORLICHTING EN INSTRUCTIE IN?

Dit kan bijvoorbeeld gaan om poetsinstructies, voedingsadviezen en uitleg over hoe u het beste kunt reinigen tussen de tanden en kiezen. Hiermee kunt u de gezondheid van uw gebit zelf op peil houden en problemen voorkomen.WAT HOUDT EEN GEBITSREINIGING IN?

Bij een gebitsreiniging halen we tandsteen en/of aanslag weg. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak langere tijd aanwezig is en verkalkt. Dit gebeurt vooral op plekken die vaak vergeten worden tijdens het poetsen en daar waar de uitgangen van de speekselklieren zich bevinden. We verwijderen het tandsteen omdat dit problemen aan het gebit kan veroorzaken. Het verwijderen gebeurt met een soort krabbertje of een apparaat dat het tandsteen lostrilt. Behandeling met het apparaat kan wat gevoelig zijn, maar is over het algemeen pijnvrij. Daarna polijsten we uw gebit met een borsteltje en polijstpasta. Zo zijn we er zeker van dat er geen aanslag meer op uw gebit zit. Ook ziet uw gebit er daardoor beter uit.HOE LANG DUURT DE BEHANDELING?

Bij Mondmedicentrum duurt de controle gemiddeld 15 minuten (afhankelijk van de tijd die nodig is voor de preventieve voorlichting, de gebitsreiniging en het polijsten). Een eerste onderzoek duurt vaak iets langer vanwege de kennismaking en het opstellen van een zorgplan.WAAR MOET IK NA DE BEHANDELING REKENING MEE TE HOUDEN?

U heeft na afloop van de behandeling in principe nergens last van. Wel kan uw gebit wat gevoelig zijn vanwege de gebitsreiniging. U kunt gewoon eten, drinken en uw gebit poetsen.WORDT DE CONTROLE VERGOED?

Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering voor 100% verzekerd voor deze behandeling. Bij volwassenen zit deze behandeling niet in het basispakket. Wel kunnen zij hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van de polis en verzekeraar wordt de behandeling dan volledig of voor een deel vergoed. Vraag uw tandarts gerust om advies. Deze kan nagaan wat uw zorgbudget is en hoe hoog uw eventuele eigen bijdrage is.WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN PERIODIEKE CONTROLE?

De kosten van een controle kunnen variëren, afhankelijk van de mate waarin preventieve voorlichting en instructie, gebitsreiniging, polijsten en röntgenfoto’s nodig zijn. Meer informatie over de kosten vindt u hier.

 


kwaliteit van MONDMEDICENTRUM:

- Uw gebit wordt volledig onderzocht.

- We maken gebruik van röntgenapparatuur teneinde betere diagnoses te kunnen stellen.
- We nemen uitgebreid de tijd voor u.
- We hebben veel aandacht voor preventie en advies.
- We voeren standaard een goede gebitsreiniging uit en polijsten.
- We stellen samen met u een ‘zorgplan’ voor uw gebit op voor de lange termijn.MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen (en waarom), dus aarzel niet om uw vragen te stellen.