Vullingen

Met een vulling vult uw tandarts gaatjes in een tand of kies (na het verwijderen van cariës). Ook kan het aanbrengen van vulmateriaal klachten over gevoeligheid bij warmte, kou, zoet of zuur verminderen. Bij Mondmedicentrum werken we met composiet als vulmiddel. Dit is de sterkste soort witte vulling.DOWNLOAD DE FOLDER VULLINGEN >


Folder Mondmedicentrum VullingenWAT KAN IK ZELF DOEN OM GAATJES TE VOORKOMEN?

Poets twee keer per dag uw tanden met fluoridetandpasta en gebruik een sonische (elektrische) tandenborstel. Gebruik daarnaast ragers, tandenstokers of eventueel flosdraad voor een goede mondverzorging. Beperk het aantal zoetmomenten tot zeven keer per dag. Daarnaast blijft regelmatige controle bij een tandarts natuurlijk erg belangrijk.WANNEER IS HET NODIG OM EEN TAND OF KIES TE VULLEN?

Vullen is nodig als een tand of kies is aangetast door cariës (het bekende ‘gaatje’) of wanneer er een deel is afgebroken.HOE WORDT HET GAATJE GEVULD?

Eerst wordt het aangetaste deel van de tand of kies (cariës) weggeslepen. Vervolgens controleren we met cariësdetector of er nergens cariës is blijven zitten. Soms wordt een onderlaag aangebracht ter bescherming van de zenuw. Om de vulling aan de tand of kies te laten hechten, moet het tandoppervlak droog zijn. Voor dit ‘droogleggen’ gebruiken we een afzuiger en wattenrollen of rubber lapje. Om het composiet goed te laten hechten, behandelen we de tand of kies eerst met een zuur en brengen we een hechtlaag (bonding) aan. Vervolgens brengen we het composiet aan en harden we dit uit door belichting. Tot slot werken we het oppervlak van de vulling netjes af, zodat uw kies weer vertrouwd aanvoelt.DOET HET VULLEN VAN EEN GAATJE PIJN?

We kunnen u lokaal verdoven tijdens de behandeling. Onze zorgverleners zijn hierin uiterst bekwaam. Hierdoor doet de behandeling zelf geen pijn. Klik hier voor meer informatie over verdoving.HOE LANG DUURT HET VULLEN VAN EEN GAATJE?

Dit varieert van 15 minuten tot een uur. De duur is afhankelijk voor de grootte van de vulling, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, het aantal tanden en kiezen dat gevuld wordt en de werksnelheid van de tandarts.WAT ZIJN DE RISICO’S VAN HET MAKEN VAN EEN VULLING?

Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan het maken van een (witte) vulling. Het kan echter voorkomen dat een diep gaatje uiteindelijk tot een ontsteking leidt.WAAR MOET IK NA DE BEHANDELING REKENING MEE HOUDEN?

Na het vullen kunt u wat pijnklachten hebben, meestal als gevolg van krimpspanning. Dit kan één tot meerdere weken duren. Het boren in een tand of kies maakt in feite een wond die enige tijd nodig heeft om te genezen. Soms kunnen gevulde tanden en kiezen een aantal maanden gevoelig zijn bij warm of koud eten of drinken en bij het bijten op harde dingen. Ervaart u langere tijd kloppende pijn? Neem dan contact met ons op.WELK RESULTAAT MAG IK VAN EEN VULLING VERWACHTEN?

U kunt een mooi gevulde tand of kies verwachten, die nog lange tijd mee kan. Mocht de witte vulling na verloop van tijd wat verkleuren (door nicotine, koffie of thee), dan kunnen we dit corrigeren.WELKE ALTERNATIEVEN ZIJN ER VOOR EEN VULLING?

Niets doen is geen optie. Als er geen vulling gemaakt wordt, kan een klein gaatje groter worden en uiteindelijk leiden tot een wortelkanaalbehandeling of verlies van uw tand of kies.WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN VULLING?

De kosten van een vulling zijn afhankelijk van de grootte van de vulling, het materiaal dat gebruikt wordt en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. We maken graag een begroting voor u. Meer informatie over kosten vindt u hier.WORDT EEN VULLING VERGOED?

Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering verzekerd voor vullingen. Bij volwassenen zit deze behandeling niet in het basispakket. Wel kunnen zij hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van de polis en zorgverzekeraar wordt de behandeling dan (meestal deels) vergoed. Vraag ons gerust om advies. Wij kunnen nagaan wat uw zorgbudget is en hoe hoog uw eventuele eigen bijdrage is.kwaliteit van MONDMEDICENTRUM

  • We maken vullingen van duurzaam composiet.
  • We verbeteren de esthetiek van uw gebit.
  • We gebruiken cariësdetector, zodat we zeker weten dat alle cariës verwijderd is voordat we gaan vullen.
  • We gebruiken een hoogwaardig bondingsysteem (ets-primer) dat hechting aan tandweefsel waarborgt.
  • Bij diepe vullingen beschermen we de zenuw tegen irritatie door het aanbrengen van een onderlaag.
  • We maken gebruik van een intra-orale camera om u te tonen hoe we de behandeling kwalitatief hoogwaardig uitvoeren.


GARANTIE mondmedicentrum

Kwaliteit is bij ons altijd het uitgangspunt. Toch kunnen ook wij niet volledig voorkomen dat er soms iets mis gaat. In dat geval kunt u rekenen op een goede garantieregeling. De uitgangspunten hiervoor vindt u hier.MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen (en waarom), dus aarzel niet om uw vragen te stellen.