Open Mond Festival; een kijkje achter de schermen bij de tandarts in Den Bosch

Open Mond Festival; een kijkje achter de schermen bij de tandarts in Den Bosch

Bron: Brabants Dagblad, 19 maart 2016

DEN BOSCH - Het Mondmedicentrum, met onder andere een tandartspraktijk in de Van Sasse van Ysseltstraat, hield zaterdag het Open Mond Festival. De activiteit vond plaats in het kader de Week van Zorg en Welzijn. Het Brabants Dagblad bezocht het festival en interviewde preventie-assistente Rowie van Veghel.

Belangstellenden kregen bij de verschillende praktijken van het Mondmedicentrum een kijkje achter de schermen aangeboden. Zo konden ze ervaren hoe het is om eigenhandig een gaatje te vullen. Weliswaar bij pop en niet bij een mens van vlees en bloed, maar toch.


Joris Huibers uit Ravenstein bijvoorbeeld bleek een vlijtige leerling, die al snel door had hoe de vork in de steel zit. "Ondanks dat ik bijna 40 ben, heb ik nog nooit een gaatje gehad. Goed blijven poetsen helpt, zeggen ze altijd. Nu ik deze denkbeeldige patiënt onder handen heb genomen, is mijn besef gegroeid hoe belangrijk het is om serieus aandacht te besteden aan het onderhoud van je gebit. Boren is namelijk nog erger dan ik dacht", wist Huibers, in het dagelijkse leven adviseur bij een bank.


Tijdens de 'behandeling' kon hij rekenen op ondersteuning van senior assistente Rowie van Veghel. "We hebben vandaag redelijk wat aanloop gehad, óók van individuen die niet tot onze patiëntenkring behoren. We hebben laten zien welke activiteiten onder meer deel uitmaken van ons 'assortiment'. Van een wortelkanaalbehandeling en het trekken van een tand tot het aanmeten van een prothese oftewel een kunstgebit", lichtte Van Veghel toe. "De kunstgebitten worden overigens in ons eigen laboratorium in Oss door een klinisch prothese technicus gemaakt." 


Ook het bekende fenomeen 'tandartsstress' kwam aan de orde. "Wanneer patiënten bang zijn, proberen we in de regel alles uit de kast te halen om rust in de tent te brengen. Soms is een schouderklopje al voldoende", aldus Van Veghel.Auteur: Jasper ter Bogt


Terug naar nieuwsoverzicht