Spoeddienst; het meest dankbare werk!

Spoeddienst; het meest dankbare werk!

Bron: Anouk blogt, 18 juli 2016

Onlangs heb ik in het weekend gewerkt tijdens een spoeddienst. Het zijn onder collega’s niet altijd de meest gewilde dagen om te werken. Toch is de spoeddienst het meest dankbare werk weet ik uit professionele en persoonlijke ervaring. Zelf bezocht ik in 2007 de spoeddienst van Mondmedicentrum. Ik werd niet alleen van de pijn geholpen, maar hield er ook mijn huidige baan als tandartsassistente aan over. In dit blog deel ik daarom mijn ervaringen als tandartsassistente tijdens de spoeddienst.


EEN BEZOEK AAN DE SPOEDDIENST

Mensen bezoeken onze spoeddienst met zeer uiteenlopende (pijn)klachten: losgeraakte kronen, afgebroken (voor)tanden door een val of ongeluk, een afgebroken vulling of een dikke wang door een ontsteking. Sommige oorzaken voor een bezoek aan de spoeddienst zijn gewoon pech. Maar soms had het bezoek aan de spoeddienst voorkomen kunnen worden, bijvoorbeeld door regelmatige controlebezoeken en het niet uitstellen van geadviseerde behandelingen.

 

 

WERKEN TIJDENS DE SPOEDDIENST

Het is niet altijd even leuk om te gaan werken tijdens de spoeddienst; je moet immers werken in het weekend of ‘s avonds. Je kunt vrij weinig plannen, het is altijd maar afwachten wat de dag brengt. Soms komt er maar 1 patiënt, soms zit de hele wachtkamer vol. Je kunt er geen pijl op trekken. Hoeveel patiënten je kunt verwachten en hoe lang de behandelingen zullen duren, weet je niet. En dus is het altijd onzeker wanneer je naar huis kunt gaan. Vaak hebben mijn man en kids al gegeten als ik na de dienst thuis kom. Dan hoop ik altijd maar dat ze iets voor mij overgelaten hebben ;-)EEN ERVARING UIT MIJN LAATSTE SPOEDDIENST

Aan het begin van de avond komt er een jongetje binnen, 4 jaar oud. Hij is met zijn vader en oudere broer gekomen. Het jongetje heeft pijn en eet daardoor ook slecht. Afgelopen nacht heeft hij amper geslapen. Als hij aanwijst waar hij pijn heeft, wordt snel duidelijk wat er aan de hand is; er zit een gat (cariës) in zijn melkkies.


We maken een röntgenfoto en de tandarts en ik zien dat het gaatje in zijn melkkies inmiddels zo groot is geworden, dat er een ontsteking is ontstaan waardoor het jongetje nu pijn heeft. De enige manier om hem van de pijn af te helpen, is het melkkiesje eruit te trekken (met een net woord extraheren).


Dus ik leg aan het jongetje en zijn vader uit dat we het kiesje moeten laten slapen. Dit gaan we doen door wat slaapdruppeltjes (verdoving) te geven aan de kies. Daarna zullen we het kiesje eruit wiebelen. De meeste kids raken nu (ondanks deze verwoording) in paniek. Maar dit jongetje blijft kalm; zijn broer houdt zijn hand stevig vast als ik hem het nieuws vertel.


Ik breng eerst een ‘zalfje’aan, voordat ik de ‘slaapdruppeltjes’ geef. Terwijl ik het zalfje opsmeer leg ik uit dat het wat vies smaakt, maar dat ik het snel zal wegspoelen als we klaar zijn. Het jongetje bevestigt de vieze smaak als ik zijn snoetje zuur zie kijken; het is inderdaad vies! Het prikje geef ik er snel achteraan. Het jongetje merkt het prikje op, maar hoeft niet eens te huilen. Wat een stoer kind!


Ik spoel snel zijn mond schoon en zuig het water weg met het ‘kleine stofzuigertje’. Hij moet lachen bij het horen van het slurpende geluid. Als het kiesje slaapt, begint de tandarts aan zijn melkkiesje te wiebelen, Aandoenlijk om te zien wat een grote steun zijn broer is voor hem; hij houdt zijn hand vast en praat lieve woordjes tegen hem. Voor het jongetje er erg in heeft, is het kiesje eruit.DANKBAAR WERK

Terwijl het jongetje op een gaasje dicht bijt, pak ik het kiesje mooi in in een tandendoosje. Zo trots als een pauw showt hij het doosje aan zijn vader en grote broer. Ik zie een opluchting bij alle drie en ze bedanken me hartelijk. Ze gaan lekker pannenkoeken eten, vertelt het jongetje voordat hij de kamer uitloopt. Na zo’n dienst ga je toch ontzettend voldaan naar huis; híer doe je het toch allemaal voor!Ik wens u een fijne zomervakantie! Heb je naar aanleiding van dit blog vragen? Of wil je dat ik jouw vraag behandel in een volgende blog?


Mail naar anoukbroeksteeg@mondmedicentrum.nlPs. Voorkom een bezoek aan de spoeddienst door tijdig een afspraak te maken voor controle of behandeling. Bovendien betaalt u zo ook geen onnodige toeslag voor zorgverlening gedurende het weekend of tijdens avonduren. Weten wanneer Mondmedicentrum gesloten is i.v.m. de zomervakantie en waar u terecht kunt mocht u toch wegens spoed geholpen willen worden? Klik hier. Tagged in Anouk blogt Agenda
Auteur: Jasper ter Bogt


Terug naar nieuwsoverzicht