Tanden poetsen met kinderen leuk maken?

Tanden poetsen met kinderen leuk maken?

Bron: Anouk blogt, 14 oktober 2015

Wie kleine kinderen heeft (gehad), herkent het vast: moord en brand schreeuwen, huilen en zelfs overgeven van de ellende die tandenpoetsen heet. Zo eindigde de dag voor mijn zoontje Mylan de laatste maanden altijd. Maar nu niet meer! 

Het was enkele maanden geleden. Van de éne op de andere dag veranderde tandenpoetsen bij ons thuis van een leuke aangelegenheid in een hels karwei. Ik begon er enorm tegenop te zien om mijn kleine van 1,5 jaar uit bad te halen en klaar te maken voor bed. Want dat was immers het moment waarop het tandenpoetsritueel plaatsvond. Maar ja, als tandartsassistente weet ik natuurlijk ook hoe belangrijk het is om kinderen te leren om goed hun tanden te poetsen!



Anouk blogt



Afleiding & poets apps

Ik ben me daarom gaan verdiepen in afleiding tijdens het tandenpoetsritueel. Zo hebben we eerst álle kinderliedjes – met bijbehorende gekke bekken – wel zo’n beetje gehad. Maar dit was helaas geen succes.


Toen hoorde ik van een app die je kindje helpt te poetsen. En ouders dus ook ;-) Ik heb vervolgens de poets-app ‘Talking Ginger’ gratis gedownload. Sindsdien is het tandenpoetsen weer een waar feestje geworden! Mylan vraagt zodra hij in bad stapt al naar ‘Mauw’.



Het moet wel leuk blijven

Feit blijft dat kinderen na het badderen vaak moe zijn en dat het soms (zelfs bij het gebruik van de app) een opgave blijkt om te poetsen. Probeer in zo’n geval op een vroeger tijdstip te poetsen. En lukt het echt niet: één keer overslaan is heus geen probleem. Vanuit Mondmedicentrum pleiten wij ervoor om kinderen – vanaf 2 jaar – 2 maal daags te (laten) poetsen.


Poetsen moet echter wel leuk blijven, en niet zoals bij mij een ellende worden. Dan heb je immers ook kans dat je kindje helemáál niet meer wil poetsen. Mijn advies is dan ook: gebruik een poets-app! Weten welke poets-apps er zijn? Check onderaan mijn tips en bevindingen met vier poets-apps.



Mylan



Poetsen met kids volgens de ‘regeltjes’

Vanaf een maand of 9 zijn wij thuis begonnen met het poetsen van de doorkomende melkelementen. Dat ging eigenlijk altijd wel redelijk: Mylan vond het allemaal niet zo’n probleem en meestal was het zelfs een leuke aangelegenheid.


Natuurlijk waren er wel eens uitschieters dat het ’s avonds niet goed lukte, maar dan wist ik dat dit gewoon aan moeheid lag en poetste ik die avond gewoon niet helemaal volgens de ‘regeltjes’.



Fluoride

Vanaf het begin van het doorbreken van de melkelementen is het belangrijk om iedere dag éénmaal te poetsen met fluoridetandpasta. Een tandpasta voor de leeftijd van 0-5 jaar bevat genoeg fluoride voor een kindergebit. Vanaf 5 jaar start je met een fluoridetandpasta voor grotere kindjes. Vanaf 12 jaar kan er gepoetst gaan worden voor volwassenen-tandpasta.


De reden dat er zoveel verschillende tandpasta’s zijn voor kinderen is het fluoridegehalte. Deze neemt toe naarmate kindjes ouder worden.

 


Een kind zelf laten poetsen

Als jouw kindje het tandenpoetsen onder de knie gaat krijgen, laat hem/haar dan zelf poetsen. Wel is het belangrijk dat je je kind nog minimaal eenmaal daags napoetst. De leeftijd dat dit niet meer hoeft, ligt ergens tussen de 6 en 10 jaar.


Gaatjes die ontstaan in het melkgebit kunnen invloed hebben op het ‘grote-mensen-gebit’. Rond een jaar of 5 komen er ‘grote-mensen-kiezen’ door, vaak zien ouders deze over het hoofd. Maar ook deze kiezen zijn erg belangrijk bij het poetsen; ze worden namelijk niet meer gewisseld!



Maximaal 7 zoetmomenten

Ook is het belangrijk is om het aantal zoetmomenten op een dag zoveel mogelijk te beperken. Het gebit kan zo’n 7 zoetmomenten op een dag aan. Dat zou inhouden: ontbijt, lunch, avondeten en 4 tussendoortjes. Ook fruit wordt gezien als een tussendoortje, aangezien het van nature suikers bevat.


Probeer het drinken van vruchtensappen en dergelijke samen te laten vallen met fruit of een ander zoetmoment. Zo beperk je een nieuwe aanslag op de tanden van jouw kind.



Welke poets apps zijn er?

Er bestaan tegenwoordig allerlei handige (gratis) apps die je kindje helpen poetsen. Ik heb er een paar op een rij gezet en voorzien van mijn bevindingen:


Tijd voor tandenpoetsen


  • Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 3
  • Duidelijke poetsinstructie
  • Leuk liedje tijdens het poetsen, oplopende timer
  • Duidelijke kwadrantwisseling
  • Stimulerende teksten tijdens het poetsen (zoals: ‘Goed zo!’)


Brush Busters


  • Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar
  • Poetsbeloningen te verdienen, ouders kunnen ook eigen beloningen activeren
  • Vicky Snijtand en Bjorn Groottand in de hoofdrol
  • Duurt redelijk lang om op te starten en ook tussentijds moet je langer geduld hebben omdat de app dan moet laden
  • Niet geschikt voor hele jonge kinderen (te spannend!)
  • De Philips Sonicare is te activeren tijdens de app. Als de app geen geluid (van de Sonicare) meer waarneemt, geeft deze een extra stimulans om door te gaan


Talking Ginger



Talking Ginger


  • Geschikt voor de allerkleinsten
  • Kat die terugpraat (na-aapt wat je zegt)
  • Vrolijke deuntjes
  • Kleine spelletjes na afloop van het tandenpoetsen, zoals de wc-rollen race, een puzzel, het douchen van de poes of het föhnen van zijn haren
  • Geen fratsen in de app, gewoon een timer van 90 seconden, applaus na het poetsen en klaar!
  • Bewezen resultaat bij mijn zoontje van nog net geen 2 jaar oud J


Brush up:


  • Alleen geschikt voor oudere kinderen (Engelstalig)
  • Interactief tandenpoetsspel: leuk effect doordat je wordt gefilmd tijdens het poetsen en jezelf terugziet
  • Duidelijk aangegeven waar te poetsen gedurende het tandenpoetsliedje
  • Poetsen volgens de richtlijn: buitenkant, binnenkant, bovenkant
  • Soort van beloning doordat je de verdiende sterren ‘om kunt wisselen’ voor denkbeeldige cadeautjes.


Heb je naar aanleiding van dit blog vragen? Of wil je dat ik jouw vraag behandel in een volgende blog?


Mail naar anoukbroeksteeg@mondmedicentrum.nl



Tagged in Anouk blogt Kinderen
Auteur: Anouk Broeksteeg-Mondeel


Terug naar nieuwsoverzicht