Waarom willen zorgverleners (bijna) alles van je weten?

Waarom willen zorgverleners (bijna) alles van je weten?

Bron: Anouk blogt, 13 september 2016

Een week voor de vakantie, moest ik medicijnen ophalen bij de apotheek. Eenmaal daar vroeg de assistente me of ik nog borstvoeding gaf. Ik merkte dat ik bloosde in een redelijk volle apotheek. Ondanks dat ik als zorgverlener weet hoe belangrijk gezondheidsinformatie is, keek ik de assistentente niet begrijpend aan. Ze legde mij vriendelijk uit dat deze medicijnen niet gebruikt mogen worden in combinatie met borstvoeding.  Ik glimlachte naar haar en zei:  ‘Oh haha, nee, die fase zijn we inmiddels voorbij; mijn dochtertje is inmiddels al weer bijna anderhalf jaar.’


WAAROM WIL MIJN ZORGVERLENER DAT WETEN?

Het mag voor de apothekers assistente dan een routine zijn om dit soort belangrijke dingen te vragen, (en achteraf voelt het voor mij als een geruststelling dát ze het doet) je merkt toch dat je overvallen kan worden door zulke persoonlijke vragen.


Bij Mondmedicentrum merk ik als assistente ook wel eens dat mijn patiënten zich afvragen wat de relevantie van een gezondheidsvraag is. Ik realiseerde me in de apotheek dan ook opnieuw dat ik dit altijd goed moet uitleggen.

 


WAAROM EEN MEDISCHE ANAMNESE?

Een medische anamnese is een gezondheidsvragenlijst die mensen vraagt naar ziektes en afwijkingen, het gebruik van medicijnen en leefgewoonten die hun mondgezondheid kunnen beïnvloeden. De antwoorden erop zijn van belang voor zorgverleners. Bepaalde ziektes en medicijnen hebben immers invloed op de mondgezondheid en het voorkomen van problemen met het gebit.


Als u bijvoorbeeld een kunsthartklep in uw lichaam draagt, mag uw behandelaar in sommige gevallen, zonder antibioticum, geen kies trekken. Én het gebruik van bloedverdunners kan bij het trekken van tanden en kiezen tot nabloedingen leiden. Ook een zwangerschap, allergie voor latex of bepaalde antibiotica hebben invloed op hoe wij de behandeling uitvoeren. Kortom zonder ingevulde medische anamnese mogen / kunnen wij bepaalde behandelingen gewoonweg niet uitvoeren. WIJ GEVEN OM UW GEZONDHEID!

Overigens leidt een vraag over de gezondheid ook dikwijls tot hele leuke en persoonlijke gesprekken met patiënten. Wij geven immers ook echt om uw gezondheid, daarvoor zijn we het vak in gegaan! Dus als ik u eerdaags tegenkom en u vraag naar uw gezondheid, medicijngebruik en/of leefgewoontes, weet dan dat de informatie die u mij geeft belangrijk is om u optimaal te kunnen behandelen.MEER INFO?

Vraag uw tandarts om meer informatie over de invloed van medicijnen / ziektes op uw gebit of download hier onze folder ‘eten, drinken, medicijnen, roken. Tagged in Anouk blogt
Auteur: Jasper ter Bogt


Terug naar nieuwsoverzicht