Wilt u dat uw ouders lekker kunnen eten tijdens de kerst?

Wilt u dat uw ouders lekker kunnen eten tijdens de kerst?

Bron: Anouk blogt, 13 december 2016

Dit is natuurlijk een retorische vraag. En nee, dit blog bevat géén recept voor Eerste Kerstdag. Wat ik dan wel bedoel? Dat iedereen straks goed kan kauwen op die smakelijke kalkoen! Helaas lukt dat oudere mensen niet altijd goed. In dit blog vertel ik waarom een tandartsbezoek ervoor zorgt dat ouderen óók lekker van het kerstdiner kunnen genieten.


Oudere mensen laten hun gebitsproblemen vaak onnodig groot worden. Bovendien laten ze hun gebit te weinig controleren door de tandarts. Weet u eigenlijk wel hoe dat bij uw ouders zit?

Ik zet zes aandachtspunten voor u op een rij.



1. Mobiliteit

Wellicht zijn uw ouders niet meer mobiel (genoeg) om naar de tandarts te gaan. Dan is het een hele uitdaging om de tandarts te bezoeken. Er dient dan een rolstoel geregeld te worden en er moet iemand mee. Daardoor voelen ouderen zich soms bezwaard en stellen ze dus het bezoek maar uit of af.



2. Trauma in het verleden

Regelmatig hoor ik dat ouderen vanwege een trauma uit het verleden niet meer naar de tandarts gaan. Wellicht weten uw ouders niet dat de tandarts tegenwoordig vrijwel pijnvrij behandelt. Bovendien nemen onze tandartsen alle tijd voor uw vader of moeder en behandelen ze niet voordat er goedkeuring van hen is. En zeg nou zelf: wij hebben een heel leuk en zorgzaam team in huis!



3. Routine doorbreken

Veel ouderen hebben een vaste routine en daar past een controlebezoek simpelweg niet in. Denk aan hun dagbesteding en vaste tijdstippen van de maaltijden. Maar júist een bezoek aan de tandarts kan die routine doorbreken! Een gezellig praatje in de stoel, een kopje thee na de behandeling, een gesprekje terwijl ze op vervoer wachten...

Veel ouderen zien het bezoek aan de tandarts echt als uitstapje en praten al aan de balie over koffie, nog vóórdat ze zich gemeld hebben voor de afspraak ;-)



4. Uiterlijk

Een mond vol tanden of een goed zittende prothese zorgt ervoor dat je beter kunt kauwen. Maar ze bepalen ook een groot deel het uiterlijk in het gezicht! Zo zorgt een verouderde of slecht zittende prothese voor een ingevallen mond, hangende mondhoeken of een fletse kleur van de tanden. Laatst zei een patiënt die een nieuwe prothese kreeg tegen me: ‘Wat fijn, een nieuw gezicht. Wordt er toch nog aan mijn uiterlijk gewerkt op mijn leeftijd!’ En dan zie je dat ze ineens meer zelfvertrouwen krijgen.



5. Periodieke controle

Ouderen die geen eigen tanden meer hebben, dragen een (gedeeltelijk) kunstgebit. Vaak denken ze dat ze dan niet meer op controle hoeven te komen. Maar niets is minder waar! Zo kan het kaakbot slinken, waardoor de prothese slecht gaat zitten. Of kan het mondslijmvlies beschadigd raken door een prothese die niet goed zit. Om nog maar te zwijgen over sluimerende mondziekten terwijl men niet eens waarneembare last heeft… Tijdens een periodiek mondonderzoek controleren onze tandartsen daarom niet alleen de eigen tanden en/of de prothese, maar kijken ze ook naar slijmvliezen en eventuele afwijkingen of mondziekten.



6. Ziektes en medicijnen

Tot slot vergroot een slechte mondgezondheid de kans op hart- en vaatziekten (of worden deze ziektes verergerd). Voor hartpatiënten is een goede mondgezondheid dus ontzettend belangrijk! In sommige gevallen heeft medicijngebruik ook een nadelig effect op het speeksel en het tandvlees. Het is daarom belangrijk om (nieuw) medicijngebruik altijd aan ons te melden.



Feestdagen

De feestdagen zijn natuurlijk hét moment waarop je samenkomt met je familie. Misschien kunt u van dat moment gebruikmaken en dit onderwerp aankaarten bij uw ouders? En de tandarts dus (weer) bespreekbaar maken? Een tandartsbezoek kan vervolgens natuurlijk altijd (klik hier voor de tandarts in de buurt).



Ik wens u en uw familie alvast fijne feestdagen toe. Laat die kalkoen iedereen smaken!


Anouk Broeksteeg


P.S. Lukt een bezoek aan de tandarts dit jaar niet meer voor u? Gelukkig zijn wij ook in het nieuwe jaar 5 dagen per week geopend om u te helpen. Want ook ná de kerst is het prettig om goed te kunnen (blijven) eten! 



Tagged in Anouk blogt
Auteur: Anouk Broeksteeg-Mondeel


Terug naar nieuwsoverzicht