"Zo hou je de hygiëne in de tandartspraktijk op orde"

"Zo hou je de hygiëne in de tandartspraktijk op orde"

Bron: Geesje, 17 mei 2016

Ik ben Geesje, 66 jaar, alleenstaande en moeder van 2 kinderen. Bij Mondmedicentrum werk ik al sinds 2001 met veel liefde en passie. Graag vertel ik u mijn verhaal over hoe ik er naast mijn tandartsassistente werkzaamheden voor zorg dat de hygiëne in de tandartspraktijk op orde is.

Sinds 2001 ben ik werkzaam bij Mondmedicentrum Oss. Tot 2010 werkte ik 2 dagen per week maar na het overlijden van mijn partner (ik was al eerder weduwe) kwam ik in een woestijn van leegte terecht. Hoe nu verder om mijn leven weer invulling te geven?



Bezig blijven

Bij toeval stonden er interne vacatures open en in overleg met het management zijn we overeen gekomen dat ik er een 4-daagse werkweek van zou gaan maken. Daar was ik natuurlijk heel blij mee gezien de omstandigheden.



2e thuis

Nu, na al die jaren kan ik wel zeggen dat ik Mondmedicentrum  als mijn 2de thuis ben gaan beschouwen. Met liefde en passie doe ik mijn werk. Het omgaan met patiënten en collega’s geven veel voldoening en dat gevoel, ja daar doe ik het voor!



Zo hou je de hygiëne in de tandartspraktijk op orde

Naast het assisteren in de behandelkamers houd ik me ook bezig met andere zaken zoals onderhoud van apparatuur, kleine reparaties en mijn hoofdprioriteit; de hygiëne in de praktijk. De sterilisatieruimtes zijn immers heel belangrijk in een tandartspraktijk. Daar worden alle instrumenten volgens een vast protocol gedesinfecteerd en gesteriliseerd.


Ik neem u even mee in de hygiëne werkwijze. De tijdens behandelingen gebruikte instrumenten worden meerdere keren per dag verzameld en worden ontdaan van ongerechtigheden zoals cementresten e.d. Vervolgens gaan ze in de thermodesinfector, zeg maar een afwasmachine met een temperatuur van 93°.


Chirurgische instrumenten gaan ook nog in de ultrasoon. Dat is een trilbad met geluidsgolven.  Om ze te ontdoen van alle onzichtbare vervuiling, worden de chirurgische instrumenten in sealzakken gedaan en gaan vervolgens in de autoclaaf. Dit is een sterilisatie-apparaat met een temperatuur van 134°. Zo zijn alle instrumenten weer klaar voor een volgend gebruik en bent u verzekerd van een hygiënische behandeling.


Dit zijn zo mijn dagelijkse bezigheden en ik hoop deze nog lang met veel genoegen te mogen doen.   



Benieuwd naar de verhalen van overige collega’s >



Tagged in Even voorstellen
Auteur: Jasper ter Bogt


Terug naar nieuwsoverzicht